tirsdag den 26. februar 2008

Lidt jura ©

Alle de love og regler, der gælder i den “virkelige verden”, gælder naturligvis også på nettet fx straffeloven, ophavsretsloven og persondataloven. Den lov, som er yderst relevant at iagttage ved oprettelse af weblogs og hjemmesider, er ophavsretsloven. Et værk (fx billede, foto, brugskunst, artikel, musik, film) beskyttes efter ophavsretsloven, og det betyder som udgangspunkt, at andre end ophavsmanden ikke må anvende disse værker, herunder kopiere værket og lægge det på nettet, medmindre man naturligvis har fået tilladelse til dette af ophavsmanden.

Må jeg lægge billeder på min blog?
Du har fundet forskellige billeder, illustrationer, animationer eller andre grafiske elementer fx på andres weblogs/hjemmesider, og dem ønsker du også at benytte på din egen weblog/hjemmeside.
Det må du ikke! Disse ”værker” er beskyttet efter ophavsretsloven og må ikke kopieres eller på anden måde gengives, fx på nettet, uden tilladelse fra ophavsmanden.

Der findes hjemmesider og cd’er med illustrationer og billeder, som du gerne må benytte, men det er altid vigtigt, at du nøje sætter dig ind i betingelserne for anvendelsen. Nogle billeder og illustrationer må frit benyttes, mens andre fx alene må anvendes til privat brug og ikke gøres tilgængelige på nettet.

Flickr: Creative Commons kan du finde fotos, som du gerne må vise på din blog under forskellige betingelser. Fotos med licensen "Attribution" kan frit vises på din blog, blot du nævner fotografens navn.


Må jeg lægge fotos på min blog?
Hvis du ikke selv har taget fotografiet, skal du have tilladelse fra fotografen, da han har ophavsretten til fotografiet. Hvis du selv har taget fotografiet, har du ophavsretten og har derfor ret til at lægge fotografiet på din hjemmeside. Du skal dog altid være meget opmærksom på motivet, idet motivet kan være et ophavsretligt beskyttet værk eller en person, og så skal du iagttage ophavsretsloven eller persondataloven.

Må jeg lægge musik på min blog?
Du må ikke lægge hverken noder, musiktekster eller musiknumre på din blog/hjemmeside med mindre du selv har komponeret og indspillet musikværket.
Vil du lægge andres noder, musiktekster eller musiknumre på din blog/hjemmeside skal du have tilladelse til dette fra de organisationer, som varetager musikernes interesser, fx. KODA.

Du kan få mere at vide om jura og internettet på Faktalinket “Jura og internettet”

Ingen kommentarer: